Saint-Nectaire, miasteczko znane z produkcji sera o tej samej nazwie, składa się z dwóch odrębnych części. Dolna część, położona w otoczeniu czterdziestu źródeł, które wypływają w pobliżu Couze de Chambon, stanowi uzdrowisko. Zabytkowa, stara część miasteczka jest natomiast osadzona na wzgórzu Cornadore, to właśnie w tej górnej części możemy podziwiać jeden z najładniejszych kościołów romańskich Owernii, wybudowany z trachitowej lawy i porowatego tufu, o niezwykle harmonijnych proporcjach.
Ale Saint-Nectaire jest najbardziej znane z sera, który jest tutaj
produkowany, ser Saint-Nectaire wywodzi się z obszaru wulkanicznego wzgórz
Monts Dore i posiada, jako pierwszy we Francji, od 1925 roku znaczek AOC (Appellation
d’Origine Contrôlée), co oznacza, że został wyprodukowany i dojrzewał zgodnie ze
ściśle ustalonymi wymaganiami i zgodnie z tradycją. Tradycja serowarska w
Owernii jest niezwykle bogata, sery takie jak le bleu d’Auvergne, Saint-Nectaire,
Cantal, fourme d’Amber et Salers, należą do najlepszych we Francji, a
więc podczas pobytu w Owernii możecie również zwiedzić piwnice serowe na
tzw drodze serów AOC Owernii, usytuowanych pomiędzy departamentami Cantal i Puy-de-Dôme.
A poniżej kilka zdjęć z miasteczka Saint-Nectaire. W pobliżu możecie również
zwiedzić: Besse et
Sainte-Anastasie (Besse en Chandesse), Champeix, Saurier, Saint Floret, Montpeyroux, Usson, Saint Ilpize, Issoire, Clermont-Ferrand, wspiąć się na Mont Pariou, wybrać się nad jezioro
Pavin (Lac Pavin).
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire